Gekonfijte vruchten worden door middel van suikerstroop verduurzaamd. Hierbij wordt het percentage droge stof in de vruchten verhoogt tot aan 70-80%, waardoor bacteriën en gisten het product niet kunnen aantasten. Het product blijft daardoor lang houdbaar, mits het op de juiste manier wordt bewaard. Uitdroging of een te lage bewaartemperatuur zorgen voor uitkristallisatie van de suiker, terwijl een te hoge bewaartemperatuur, bij licht gekonfijte vruchten, kan zorgen voor gisten.

Veel voorkomende gekonfijte producten zijn:

  • Sukade, vrucht van de cederboom.
  • Angelica, waar de stengel van wordt gebruikt.
  • Bigarreaux. Witte kersen die tijdens het konfijtproces worden gekleurd in groen, rood of geel.
  • Oranje snippers, de schillen van sinaasappels.
  • Citroenschil.
  • Amarene kersen. In tegenstelling tot bigarreaux worden hier zwarte kersen voor gebruikt.
  • Gember.
  • Mixed peel, zijn verschillende soorten schillen.
  • Cassata, een mengeling van gehakte vruchten.

Gekonfijte vruchten worden gebruikt om kleur en smaak aan producten te geven. Verder is het door de lange houdbaarheid ook goed in of op producten te gebruiken die langer bewaard worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Gevulde broodsoorten.
  • Crèmegebak.
  • Beslagproducten.
  • Koek.
  • Zanddeegproducten.
  • Chocoladeproducten.
  • Staven en kransen.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag