Kersen zijn vruchten van de kersenboom, afkomstig uit de rozenfamilie. Kersen worden ingedeeld in twee verschillende botanische soorten, namelijk de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers (Prunus cerasus). De zoete kers wordt voornamelijk vers geconsumeerd, terwijl de zure kers voor de industriële verwerking wordt gebruikt.

De zoete kerst is een tot 20 meter hoge boom die van nature in Nederland en België voorkomt. Van de boom is alleen het vruchtvlees van de rijpe vrucht eetbaar. Overige delen bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden. De zure kers is een lage boom of struik die tot 6 meter hoog kan worden, afkomstig uit Zuidoost-Europa en West-Azië, die van nature niet in Nederland en België voorkomt. Ze worden ook wel morellen genoemd.

De kers is een kleine, bolvormige steenvrucht die een pit bevat. De kleur van de kersen varieert per ras en rijping van rood tot donkerrood. Afhankelijk van de soort hebben ze een zoete of zuurdere smaak. Ze komen in de handel voor op sap, vers, ingevroren en als puree. Ze kunnen worden gebruikt in verschillende brood- en banketproducten.