Aan eet- en drinkwaren mogen alleen levensmiddelenkleurstoffen worden toegevoegd. Door de warenwet goedgekeurde kleurstoffen hebben een e-nummer. Elk e-nummer staat voor een specifieke kleur. De kleurstoffen zijn op te delen in natuurlijke en synthetische kleurstoffen. Natuurlijke kleurstoffen worden uit planten en dieren gehaald, synthetische kleurstoffen ontstaan in het laboratorium.
Kleurstoffen zijn verkrijgbaar in de volgende vormen:

  • Poederkleurstof. Dit is de pure vorm van de kleurstoffen en de basis voor andere kleurstoffen.
  • Douchekleurstof, een poedervormige kleurstof.
  • Lakkleurstof. Poedervormige kleurstof die niet afgeeft aan handen, kleding of in de mond.
  • Vloeistof. Poederkleurstof wordt aangemaakt met water en conserveermiddelen, wat het gemakkelijker te doseren maakt.
  • D&D (door-en-door) kleurstoffen. Op basis van alcohol en water.
  • Pasta. Vloeibare kleurstof wordt gemengd met glucose tot een homogene massa. Het mengsel wordt vervolgens op de juiste concentratie gebracht.
  • In spuitbus. Zowel op basis van alcohol als cacaoboter verkrijgbaar.
  • Aangemaakt met cacaoboter in massieve vorm. Hierdoor kan het gemakkelijk gedoseerd worden in chocoladecouverture.
  • In combinatie met smaakstoffen, zoals in compound en pasta.

Kleurstoffen worden voornamelijk gebruikt voor het kleuren van producten in de banketbakkerij. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Chocolade
  • Fondant
  • Marsepein

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag