Er zijn vele soorten koek waarvoor het basisrecept van ontbijtkoek gebruikt wordt. Van dit basisrecept kunnen vele koeksoorten gemaakt worden:

  • Honingkoek, honingzoet in plaats van koekzoet.
  • Kandijkoek, op het laatst suikernibs door het deeg mengen.
  • Notenkoek, noten doordraaien en bovenop ter decoratie.
  • Krentenkoek, krenten door het deeg draaien en aan de zijkant ter decoratie.
  • Chocoladekoek, op het laatst chocolade door het deeg mengen.

De Groninger koeksoorten:

  • Groningerkoek: donkere ontbijtkoek, met koolzuur en azijn.
  • Gemberkoek: gember door het deeg draaien en aan de zijkanten.
  • Oudewijvenkoek, oudewijvenkruiden in plaats van koekkruiden, alleen karam als bakpoeder.
  • Sukadekoek, stukjes van 6×6 door het deeg draaien en aan de zijkanten.

De Friese koeksoorten:

  • Witte reepkoek, met blanke basterdsuiker en traka, een samengesteld traagwerkend bakpoeder.
  • Bruine reepkoek, met bruine basterdsuiker.
  • Friese kruidkoek, gronddeeg bruine koek met gember, sukade, oranjesnippers en suikernibs.
  • Kalverpoten, gronddeeg witte koek met oudewijvenkruiden, traka en vulkaan.
  • Amsterdamse korstjes, gronddeeg witte koek met taaikruiden en traka.
  • Zoete Liefjes, gronddeeg witte koek met suikernibs, oranjesnippers, vulkaan en traka.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag