Er zijn vele soorten koek waarvoor het basisrecept van ontbijtkoek gebruikt wordt. Van dit basisrecept kunnen vele koeksoorten gemaakt worden:

  • Honingkoek, honingzoet in plaats van koekzoet.
  • Kandijkoek, op het laatst suikernibs door het deeg mengen.
  • Notenkoek, noten doordraaien en bovenop ter decoratie.
  • Krentenkoek, krenten door het deeg draaien en aan de zijkant ter decoratie.
  • Chocoladekoek, op het laatst chocolade door het deeg mengen.

De Groninger koeksoorten:

  • Groningerkoek: donkere ontbijtkoek, met koolzuur en azijn.
  • Gemberkoek: gember door het deeg draaien en aan de zijkanten.
  • Oudewijvenkoek, oudewijvenkruiden in plaats van koekkruiden, alleen karam als bakpoeder.
  • Sukadekoek, stukjes van 6×6 door het deeg draaien en aan de zijkanten.

De Friese koeksoorten:

  • Witte reepkoek, met blanke basterdsuiker en traka, een samengesteld traagwerkend bakpoeder.
  • Bruine reepkoek, met bruine basterdsuiker.
  • Friese kruidkoek, gronddeeg bruine koek met gember, sukade, oranjesnippers en suikernibs.
  • Kalverpoten, gronddeeg witte koek met oudewijvenkruiden, traka en vulkaan.
  • Amsterdamse korstjes, gronddeeg witte koek met taaikruiden en traka.
  • Zoete Liefjes, gronddeeg witte koek met suikernibs, oranjesnippers, vulkaan en traka.