De kruisbes (Ribes uva-crispa), ook wel stekelbes of klapbes genoemd, behoort tot de ribesfamilie (Grossulariaceae). De naam stekelbes is voornamelijk in Vlaanderen gangbaar en is afgeleid van de stekelige vorm van de plant. Andere dialectnamen voor de kruisbes zijn onder andere sjtaekbaer, stekebees, klapbes, kroesel, knoezel of knoeper.

De kruisbes is een stekelige, vaste struik die 15 jaar kan leven en daarbij een goede oogst kan geven. In de winter verliest de plant zijn blad en zijn de stekels goed zichtbaar. Aan de plant groeien de gelijknamige besvruchten. Deze vruchten zijn te onderscheiden in de kleur die de vruchten hebben bij rijpheid. Er bestaan rassen met groene, gele of rood tot roodpaarse bessen. De vruchten hebben een friszure smaak.

Kruisbessen zijn zowel vers en ingevroren als op sap te verkrijgen. Kruisbessen op sap worden gebruikt voor (vlaai)vullingen en zijn doorgaans groen of geel van kleur. Voor het gebruik van verse kruisbessen ter decoratie kan gekozen worden voor de rode variant, omdat deze kleur aantrekkelijker overkomt. Kruisbessen kunnen worden gebruikt als gebonden of ongebonden vulling en ter decoratie, maar zijn vanwege het hoge pectinegehalte ook zeer geschikt om te gebruiken in moes en jam.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag