Marsepein is een product op basis van amandelen en suiker. Het mag wettelijk gezien geen andere noten of pitten bevatten. De suiker kan bestaan uit kristalsuiker en/of zuivere poedersuiker (zonder zetmeel). Tijdens het bereiden wordt er vocht toegevoegd in de vorm van suikerstroop en kan er een smaakstof zoals marasquin worden toegevoegd.  

Marsepein hoeft niet aan baktechnische eisen te voldoen, waardoor er geen verplichte verhouding tussen amandelen en suiker is. Wel bepaalt deze verhouding de kwaliteit van de marsepein. Hoe meer suiker er wordt gebruikt, des te minder amandelsmaak. Gebruikelijke verhoudingen zijn 1:1, 1:1,5, 1:2, 1:2,5, 1:3. Het eerste getal de hoeveelheid amandelen en het tweede getal de hoeveelheid suiker aan.

Marsepein kan op verschillende manieren worden bereid. Samen met de verhouding wordt de gebruikte methode bij kant-en-klare marsepein vaak op de verpakking vermeld. De drie methodes zijn:

  • Koude methode
  • Warme methode
  • Lübecker methode

Marsepein wordt voornamelijk in de banketbakkerij gebruikt voor verschillende doeleinden. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Het bekleden van taarten en gebak.
  • Voor theekoekjes en petit glacé.
  • Als interieur in bonbons.
  • Als decoratiemateriaal, zoals marsepeinen rozen.
  • Figuren op feestdagen en andere gelegenheden, zoals met Sinterklaas.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag