Mosterdzaad is het kleine, ronde zaad dat afkomstig is van de mosterdplant. De plant lijkt qua uiterlijk veel op de koolzaadplant, waar het nauw mee is verwant en waar het vaak mee wordt verward. Mosterdzaad is de basis van mosterd, maar wordt verder ook gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Door de zaden te poffen ontstaat een nootachtige smaak.

Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5-2 millimeter groot. Het mosterdzaad heeft een kern met lichtgele kleur en een dunne schil waarbij de kleur afhankelijk is van de soort. Er zijn drie soorten mosterdzaad:

  • Geel mosterdzaad (Sinapis alba). Dit mosterdzaad heeft de minste scherpte van de soorten en een weinig bijzondere mosterdsmaak.
  • Zwart mosterdzaad (Brassica nigra). De scherpste soort mosterdzaad.
  • Sareptamosterdzaad (Brassica juncea). Dit mosterdzaad is bruin van kleur en lijkt qua soort sterk op zwart mosterdzaad. Het heeft maar 70% van de scherpte van zwart mosterdzaad.

De scherpte in mosterdzaad komt alleen naar voren wanneer het gemalen zaad wordt gecombineerd met water. Dit komt door een reactie tussen glycoside en water. Zout en azijn remmen en hitte stopt de enzymwerking, waardoor scherpte ontbreekt en een bittere smaak kan ontwikkelen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag