Olijfolie is ene plantaardige olie die wordt gewonnen door het persen van olijven, de vruchten van de olijfboom (Olea europaea). De kleur van olijfolie komt van het soort olijf en heeft verschillende tinten groen of geel.

Verschillende soorten olijfolie zijn:

  • Extra vierge olijfolie. Hoge kwaliteit uit de eerste koude mechanische pers. Bevat minder dan 0,8% vrije vetzuren.
  • Vierge olijfolie. Goede kwaliteit uit de eerste persing (warm of koud). Bevat minder dan 2% vrije vetzuren.
  • Geraffineerde olijfolie. Lage kwaliteit die door middel van raffinage uit vierge olijfolie gewonnen. Bevat minder dan 0,3% vrije vetzuren.
  • Olijfolie. Lage kwaliteit van geraffineerde olijfolie en extra vierge olijfolie, waarbij pulp voor een tweede keer wordt geperst, verhit en gewassen voor een hogere olieproductie. Bevat minder dan 1% aan vrije vetzuren.
  • Vruchtenpulp olijfolie (Pomace). Lage kwaliteit verkregen door pulp te behandelen met oplosmiddelen en verkregen olie te mengen met olijfolie van lage kwaliteit.

Olijfolie van hoge kwaliteit heeft een kenmerkende, sterke smaak. Het is geschikt in producten waar de smaak naar voren moet komen. Bij verhitting verdwijnt de smaak. Lagere kwaliteit olijfolie kan hoger worden verhit voor bakken, maar is minder geschikt voor frituren.