Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde plant. De plant wordt gekweekt vanwege de kruidige bladeren en stelen die de plant bevat. Het eerste jaar vormt de plant de penwortel, die het tweede jaar kan uitgroeien tot een plant met een lengte van 20-60 centimeter. De delen van de plant die boven de grond groeien worden gebruikt in producten.

Peterselie is te onderscheiden in twee verschillende soorten, namelijk de krulpeterselie en de bladpeterselie. Beiden hebben dezelfde donkergroene kleur. Blaadjes die geel of bruin zijn gekleurd, zijn verlept en kunnen beter niet meer worden gebruikt. Krulpeterselie bevat een minder aromatische smaak en geur in vergelijking met bladpeterselie. De vorm van het blad is gekruld en vormt een golvende lijn. De blaadjes van bladpeterselie lijken op die van bladselderij, maar de stengel hiervan is rond. De blaadjes hebben een aromatischere smaak en bevatten ook meer vocht in vergelijking met krulpeterselie.

Bladpeterselie wordt vaak aan gerechten toegevoegd, waarbij krulpeterselie ter decoratie wordt gebruikt. Het toevoegen gebeurt bij voorkeur aan het einde van de (warme) bereiding, omdat het kruid anders zijn frisse smaak verliest. De zaden van peterselie kunnen ook als specerij worden verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag