Poedersuiker wordt gemaakt van kristalsuiker dat vermalen en gekneusd wordt tot deeltjes van 0,03-0,05 mm. Het is een poeder dat door het grote oppervlak sterker vochtaantrekkend (hygroscopisch) is dan kristalsuiker. Om het klonteren te voorkomen wordt er vaak een drooghoudend middel aan toegevoegd. Poedersuiker kan gebruikt worden als decoratiemiddel, in amandelwerk en beslag.
De volgende soorten poedersuiker zijn verkrijgbaar:

  • Puur. Zonder toevoegingen waardoor het sneller gaat klonteren. Omdat er geen toevoegingen in de vorm van zetmeel worden toegevoegd kan het gebruikt worden in de bereiding van onder andere marsepein.
  • Met zetmeel. Er zijn twee kwaliteiten: met 1% zetmeel en 5% zetmeel.
  • Diepvriesbestendig gemaakt. De suikerdeeltjes zijn met vet bewerkt, wat de suiker omsluit. Dit zorgt ervoor dat de suiker bij het ontdooien niet oplost in het condensvocht.
  • Suikerbakkerspoeder. Als drooghoudende stof wordt hier maximaal 5% gedroogde glucosestroop aan toegevoegd.
  • Fondantpoeder. Het lijkt op suikerbakkerspoeder, maar de deeltjesgrootte is fijner. De gedroogde glucosestroop wordt met behulp van een sproeigranulator aangebracht.
  • Met tix-o-lex. Een chemisch drooghoudmiddel met een maximale toegestane toevoeging van 0,8%. Ook is er een variant verkrijgbaar met grovere suikerdeeltjes: starmelis met tix-o-lex.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag