Port of portwijn is een versterkte wijn die uit Portugal komt, waarbij de naam is afgeleid van de havenstad Porto. In de Europese Unie mag alleen port die afkomstig is uit Portugal zo worden genoemd.

De verschillende soorten port zijn:

  • Ruby port. Heeft een robijnrode kleur, geur van rood en zwart fruit en een fruitige, zoete smaak. Het is een van de meest voorkomende portsoorten. Het wordt samengesteld uit verschillende druivenrassen en is een relatief jonge port die twee tot drie jaar wordt opgeslagen op vat.
  • Tawny port. Heeft een taanachtige kleur en meer ontwikkelde smaak. Dit is een melange van meerdere jaren. De smaken zijn minder fruitig, maar zacht en complex met smaken van noten en karamel. Tawny port wordt langer gerijpt op houten vaten, wat kan oplopen tot wel veertig jaar.
  • Witte port. Heeft een strogele kleur, geur van exotisch fruit en fruitige smaak. Witte port wordt alleen van witte druiven gemaakt en heeft, net als Ruby port, relatief kort gerijpt, namelijk een drietal jaar.
  • Rosé port. Deze port is in 2009 pas erkend als port. Het heeft een roze kleur, lichtere smaak en geschikt om koel te drinken.