De sinaasappel of appelsien is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis) en behoort tot het Citrusgeslacht. Het wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd om een onderscheid te kunnen maken met de zure sinaasappel (Citrus aurantium). De sinaasappel is een kruising van mandarijn (75%) en pompelmoes (25%).

De schil van de sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Het heeft veel sappig vruchtvlees met een friszoete smaak heeft. De doorsnee sinaasappels hebben licht oranjegeel vruchtvlees, terwijl de bloedsinaasappel rood vruchtvlees heeft.

Sinaasappels worden ingedeeld in perssinaasappels en handsinaasappels. Perssinaasappels worden gebruikt voor het sap. Vanwege de dunne schil en de taaie vliesjes om het vruchtvlees zijn ze minder smakelijk om te eten. Het vruchtvlees laat gemakkelijker sap los, waardoor ze ideaal zijn om te persen. Het sap wordt gebruikt als vulling in banketproducten, bonbons en ijs.

Handsinaasappels hebben een dikkere schil, die gemakkelijk wordt losgehaald. De partjes zijn gescheiden door middel van een zacht, dun vlies, wat smakelijk te eten is. Deze sinaasappels worden gebruikt als stukken vulling in producten of ter decoratie. De dikkere schil kan worden gekonfijt of als rasp worden verwerkt in of ter decoratie van brood- en banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag