Yoghurt wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk die wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën. Tijdens dit fermentatieproces wordt de yoghurt voor 16-20 uur op 31°C warm gehouden. De melkzuurbacteriën zetten melksuikers uit de melk om in melkzuur, waardoor een slijm ontstaat en de melk dikker wordt. Het fermentatieproces wordt stopgezet, door middel van afkoelen van de yoghurt, op het moment dat de juiste zuurtegraad van de yoghurt is bereikt. Afhankelijk van de gebruikte melk wordt yoghurt mager, halfvol of vol.

Bij yoghurtproducten is een onderscheid te maken tussen standyoghurt en roeryoghurt. Roeryoghurt wordt geroerd voordat de verpakkingen worden gevuld, is dik-vloeibaar en gladder. Standyoghurt rijpt in de verpakking, is dikker en niet schenkbaar. Naast de stand- en roeryoghurt zijn er verschillende soorten buitenlandse yoghurtsoorten verkrijgbaar. Griekse of Bulgaarse yoghurt worden gemaakt van ingedikte melk, eventueel met bindmiddelen, en is vaak dikker. Kefir is een yoghurtsoort waar ook gisten aan worden toegevoegd, zodat een licht prikkelend gevoel ontstaat door het ontstane koolzuurgas.

Behalve het gebruik van verse yoghurt in brood, gebak en ijs, kan ook yoghurtpoeder worden gebruikt. Voor de productie hiervan worden dezelfde technieken toegepast als bij de productie van melkpoeder.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag