Zout (Natriumchloride of NaCl) is een verbinding tussen natrium en chloride en bestaat uit kubusachtig gevormde kristallen. De verhouding is 40% natrium en 60% chloride. Zout wordt gewonnen uit het indampen van zeewater, door mijnbouw en het ondergronds oplossen van steenzout.
Zout wordt in veel producten verwerkt, waarbij het voornamelijk voor de smaak wordt toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat de consument minder zout binnenkrijgt, is het maximale zoutpercentage in brood verlaagt naar maximaal 1,5% op het bloem- of meelgewicht. Ook heeft het een remmende werking op de gist, waardoor het brood meer smaak kan ontwikkelen.
In de bakkerij kan gebruik gemaakt worden van de volgende soorten:

  • Bakkerszout. Zout waar een hoger gehalte jodium (50-65 mg jodium per kilogram zout) aan is toegevoegd in vergelijking met keukenzout. Door de verlaging van het jodiumgehalte ten opzichte van het broodzout, dat per 20 juni 2009 niet meer gebruikt mag worden vanwege het hoge jodiumgehalte, mag bakkerszout in alle bakkerijproducten verwerkt worden.
  • Keukenzout. Heeft een fijne kristalgrootte en is verkrijgbaar met en zonder jodium.
  • Zeezout. Bestaat uit grove kristallen en bevat vaak extra mineralen. De smaak is zachter dan die van andere zoutsoorten.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag