Voor het drageren is het gebruik van een drageerketel belangrijk. Hierbij kunnen de juiste snelheden en de hoek waarin de ketel draait worden ingesteld. Bij het drageren ondergaat het product verschillende stappen om tot het juiste eindresultaat te komen. Er kan gekozen worden om stappen over te slaan, waardoor een ander eindresultaat ontstaat. De keuze hiervoor hangt naast de persoonlijke voorkeur ook af van het soort product.

De stappen zijn als volgt:

  • Gommen. Dit is de voorbehandeling, waarbij de producten eerst worden gezeefd om onreinheden te verwijderen. Het gommen zorgt voor een betere hechting van de vulling met de suiker- of chocoladelaag en beschermt tegen vochtopname en uitdrogen.
  • Zachtdrageren. De producten worden hierbij omhuld met een laagje chocolade.
  • Harddrageren. De producten worden hierbij omhuld met een laagje suiker.
  • Polieren. Dit geeft het product een egaal uiterlijk.
  • Glanzen. Dit geeft het product het aantrekkelijke uiterlijk en zorgt voor bescherming tegen vreemde smaken en geuren, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd.
  • Vernissen. Dit geeft het product extra glans.