Welke stappen worden gevolgd bij het suikergieten?
Suikergieten wordt gebruikt om een model van suiker te gieten aan de hand van een mal. De werkwijze hierbij is als volgt:
- Maak een ontwerp, bepaal de kleuren en vorm de mallen met bandijzer of modelline. Plaats de mal op vetvrij papier bovenop een marmeren steen.
- Kook de voorraadsuikerstroop.
- Vet de mal licht in of bestuif met speksteenpoeder om kleven van suiker na afkoelen te voorkomen.
- Pak de benodigde hoeveelheid voorraadsuikerstroop voor de eerste kleur, kook deze op tot 110°R, kleur het en kook nogmaals op tot 120°R.
- Giet de eerste kleur suikerstroop op de juiste plaats in de mal.
- Wanneer de suiker is afgekoeld, de mal rondom het gegoten stuk verwijderen.
- Reinig de randen met alcohol waar andere kleuren of onderdelen tegenaan komen. Achterblijvend vet of speksteenpoeder zorgt ervoor dat de onderdelen niet hechten.
- Schuif de mal naar een koude plaats op de steen en giet de tweede kleur.
- Decoreer de gegoten onderdelen.
- Monteer de onderdelen door middel van suikerstroop gekookt tot 116°R.
- Bespuit het suikergietstuk met haarlak of olie. Dit geeft extra glans en sluit het stuk af van vocht.