Suikergieten wordt gebruikt om een model van suiker te gieten aan de hand van een mal. De werkwijze hierbij is als volgt:

  • Maak een ontwerp, bepaal de kleuren en vorm de mallen met bandijzer of modelline. Plaats de mal op vetvrij papier bovenop een marmeren steen.
  • Kook de voorraadsuikerstroop.
  • Vet de mal licht in of bestuif met speksteenpoeder om kleven van suiker na afkoelen te voorkomen.
  • Pak de benodigde hoeveelheid voorraadsuikerstroop voor de eerste kleur, kook deze op tot 110°R, kleur het en kook nogmaals op tot 120°R.
  • Giet de eerste kleur suikerstroop op de juiste plaats in de mal.
  • Wanneer de suiker is afgekoeld, de mal rondom het gegoten stuk verwijderen.
  • Reinig de randen met alcohol waar andere kleuren of onderdelen tegenaan komen. Achterblijvend vet of speksteenpoeder zorgt ervoor dat de onderdelen niet hechten.
  • Schuif de mal naar een koude plaats op de steen en giet de tweede kleur.
  • Decoreer de gegoten onderdelen.
  • Monteer de onderdelen door middel van suikerstroop gekookt tot 116°R.
  • Bespuit het suikergietstuk met haarlak of olie. Dit geeft extra glans en sluit het stuk af van vocht.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag