Suikergieten wordt gebruikt om een model van suiker te gieten aan de hand van een mal. De werkwijze hierbij is als volgt:

  • Maak een ontwerp, bepaal de kleuren en vorm de mallen met bandijzer of modelline. Plaats de mal op vetvrij papier bovenop een marmeren steen.
  • Kook de voorraadsuikerstroop.
  • Vet de mal licht in of bestuif met speksteenpoeder om kleven van suiker na afkoelen te voorkomen.
  • Pak de benodigde hoeveelheid voorraadsuikerstroop voor de eerste kleur, kook deze op tot 110°R, kleur het en kook nogmaals op tot 120°R.
  • Giet de eerste kleur suikerstroop op de juiste plaats in de mal.
  • Wanneer de suiker is afgekoeld, de mal rondom het gegoten stuk verwijderen.
  • Reinig de randen met alcohol waar andere kleuren of onderdelen tegenaan komen. Achterblijvend vet of speksteenpoeder zorgt ervoor dat de onderdelen niet hechten.
  • Schuif de mal naar een koude plaats op de steen en giet de tweede kleur.
  • Decoreer de gegoten onderdelen.
  • Monteer de onderdelen door middel van suikerstroop gekookt tot 116°R.
  • Bespuit het suikergietstuk met haarlak of olie. Dit geeft extra glans en sluit het stuk af van vocht.