Mensen met diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, hebben een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes kan het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer zelf in evenwicht houden. Diabetici hebben belang bij producten die hun bloedsuikerspiegel niet teveel laten pieken. Het eten van suiker mag wel, maar slechts in kleine hoeveelheden.

Om diabetespatiënten toch te laten genieten van zoetigheden, kan suiker in de producten worden vervangen door zoetstoffen.

Intensieve zoetstoffen (ook wel laagcalorische zoetstoffen) beïnvloeden de bloedsuiker niet. Hieronder vallen: acesullfaam-k, advantaam, aspartaam, cyclamaat, neohesperidine, neotaam, sacharine, stevioglycosiden, sucralose en thaumatine.

Ook extensieve zoetstoffen kunnen worden gebruikt door diabetici. Deze zoetstoffen hebben hetzelfde volume als suiker (in tegenstelling tot intensieve zoetstoffen) en beïnvloeden de bloedsuikerspiegel niet tot nauwelijks. Hieronder vallen: isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.

Natuurlijke zoetmakers, zoals bananen, abrikozen, dadels en rozijnen kunnen ook worden gebruikt, maar deze hebben wel een grote invloed op de bloedsuikerspiegel door de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten.