Cantaloupemeloenen komen, net als andere meloenen, uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Ze zijn daarmee eigenlijk een groentesoort in plaats van een fruitsoort, maar worden vanwege de zoete smaak vaak tot het fruit gerekend. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord Cantalupo, wat een gemeente is in de buurt van Tivoli in Italiƫ, waar de paus zijn zomers doorbracht. Van oorsprong is de cantaloupe afkomstig uit Iran, India en Afrika. In Iran werd deze 5000 jaar geleden voor het eerst verbouwd, in Griekenland en Egypte ongeveer 4000 jaar geleden.

Er zijn verschillen tussen de Europese en Noord-Amerikaanse cantaloupe. De Europese variant is licht geribbeld met een grijsgroene schil en enigszins langwerpige vorm. Het vruchtvlees is suikerzoet, oranje van kleur en heeft een aromatische smaak en geur. De Noord-Amerikaanse variant heeft een rondere vorm, een dunne laag lichtbruin schors als schil en een sterk, lichtzoet en oranje gekleurd vruchtvlees. In Nederland is voornamelijk de Europese variant verkrijgbaar.

Cantaloupemeloenen zijn minder waterrijk als watermeloenen en zijn daarom geschikt voor het decoreren van producten. Verder kan het gebruikt worden als basis of vulling in banketproducten en ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag