Peper is een specerij met zeer scherpe smaak dat al eeuwenlang gebruikt wordt. De peper is afkomstig van een slingerplant uit het geslacht Piper. Aan deze plant groeien bessen in trosjes van ongeveer 12 cm lang. De typische scherpe smaak van peper is afkomstig van het bestanddeel piperine.

De bessen van de plant worden verwerkt tot de verschillende soorten peperkorrels:

  • Zwarte peper ontstaat door de onrijpe, groene bessen te plukken en deze te laten drogen totdat ze een bruine tot zwarte kleur krijgen.
  • Witte peper ontstaat uit de rijpe bessen die worden geweekt in water. De bessen gaan hierdoor gisten en breken open, waarna de witte korrel tevoorschijn komt.
  • Groene peper ontstaat door de onrijpe vrucht te conserveren in bijvoorbeeld azijn of zout water.
  • Rode peper ontstaat als de bes aan de plant rijpt. Gedroogd krijgt de bes een roodbruine kleur en een wat zoetere en zachte smaak.

Peper kan in verschillende producten worden gebruikt. Het combineert goed met andere specerijen en wordt ook in specerijenmengsels, zoals koekkruiden, verwerkt. Behalve met specerijachtige smaken en in hartige producten, kan peper ook met bijvoorbeeld aardbeien worden gecombineerd.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag