De term voordeeg is een verzamelnaam voor alle types zuurdeeg of zetsel. Een voordeeg is letterlijk een deeg dat voorafgaand aan het definitieve deeg wordt geproduceerd. Dit deeg krijgt de tijd om voorafgaand aan het kneedproces van het definitieve deeg al te rijpen, waardoor bepaalde eigenschappen en smaken kunnen ontstaan in het uiteindelijk product.

Elk voordeeg heeft zo zijn bereidingswijze, waardoor verschillende eigenschappen in het deeg kunnen ontstaan. Veel soorten voordegen hebben hun oorsprong in het buitenland liggen, waar het gebruik van voordegen meer als standaard productieproces wordt gezien. De verschillen tussen de voordegen zijn vaak minimaal, omdat ze in principe hetzelfde doel hebben.

Een aantal veel voorkomende soorten voordegen zijn:

  • Barm.
  • Biga.
  • Chef.
  • Levain.
  • Desem.
  • Amish.
  • Anstellgut.
  • Anfrichsauer.
  • Grundsauer.
  • Vollsauer.
  • Madre.
  • Poolish.
  • Pre-ferment.
  • Sauerteig of sourdough.
  • Starter.
  • Sponge.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag