De sukadeboom of cederboom (Citrus medica) is een struik of kleine boom met een onregelmatige kroon en vrij korte levensduur. De boom bevat kantige, jonge twijgen die roodachtig zijn van kleur en bezet zijn met dikke, korte doornen. De vruchten van deze boom, sukadecitroen of ceder genoemd, zijn ovaal en hebben een onregelmatige, hokkerige en zeer dikke, gele schil. Het vruchtvlees maakt slechts een klein deel uit van de vrucht. Het heeft een lichtgroene kleur en kan zowel zoet als zuur zijn.

Vanwege de dikke schil wordt deze citrusvrucht vrijwel alleen gebruikt voor de productie van sukade. Hierbij wordt de schil van de vrucht gekonfijt. De sukade die overblijft is doorschijnend met een geel- of groenachtige kleur, maar kan met kleurstof in fellere kleuren rood, geel of groen worden gekleurd. Sukade heeft een zachte smaak die lijkt op sinaasappel, maar heeft een minder bittere smaak in de schil. Behalve als sukade wordt de sukadecitroen in andere landen gepekeld of gebruikt voor jam.

Sukade wordt gebruikt in diverse soorten gebak, cake, oliebollen, ontbijtkoek en gevulde broodsoorten. Hierbij kan het worden gebruikt in combinatie met noten, gedroogde vruchten en ander gekonfijt fruit.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag