Zoutvervangers zijn in principe niet nodig in brooddeeg. Met de zoutreductie van 1,8 procent op meelbasis naar 1,5 procent zijn er geen redenen ontstaan om zoutvervangers toe te voegen aan brood. Toch kan het om verschillende redenen wenselijk zijn om een zoutvervanger te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege doseringsgemak of verdere zoutreductie.

De zoutvervangers die kunnen worden toegevoegd aan brood, zijn de minerale zouten:

  • Kaliumchloride (KCI)
  • Ammoniumchloride
  • Calciumchloride
  • Magnesiumsulfaten
  • Mix van bovenstaande minerale zouten.

Naast de invloed op de smaak van het eindproduct heeft het vervangen van zout (natriumchloride) door een ander mineraal zout ook invloed op de functionaliteit in het proces. Minerale zouten hebben een positief effect op de glutenontwikkeling. Een nadeel is dat ze in de meeste gevallen een bittere smaak hebben.

Bij het gebruik van Kaliumchloride (KCI) wordt geadviseerd de consument in te lichten, omdat het een negatieve invloed heeft op de gezondheid van nierpatiënten en schadelijk kan zijn in combinatie van bepaalde medicijnen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag