De walnoot of okkernoot is de vrucht van de walnoot- of okkernootboom en komen uit hetzelfde geslacht (Juglans regia). Van oorsprong komen de bomen uit Centraal-Azië en Zuid-Europa, maar hebben zich door de jaren heen over heel Europa verspreid. Hoewel beiden vruchten sterk op elkaar lijken, zit er verschil in de nootvorm, smaak, bladgroei en bloei van de boom.

Ook al worden walnoten en okkernoten culinair gezien als noten, zijn het in botanische zin steenvruchten. De steenvrucht heeft een stevige groene bolster die bij rijpheid openbarst. Onder deze bolster zit een harde schaal die uit twee delen bestaat. In deze schaal zit de walnoot of okkernoot, het eigenlijke zaad van de vrucht. Dit zaad bestaat uit twee delen en heeft een witgele kleur met lichtbruin tot roodbruin vlies. Okkernoten zijn iets langer dan walnoten en hebben een minder grillige vorm. De walnoot heeft doorgaans minder noot dat er moeilijker uit te halen is en een donkerdere schaal. De smaak van de walnoot is sterker dan die van de okkernoot.

Walnoten en okkernoten kunnen als andere noten verwerkt worden door brood- en banketproducten, maar hoeven voor gebruik niet te worden gebruneerd.