Suikercrème is een crèmesoort op basis van suiker. Er zijn twee manieren waarop deze crèmesoort kan worden bereid. De manier van bereiding hangt af van de grondstoffen die worden gebruikt in het recept.

De eerste soort suikercrème bestaat uit:

Vetstof. Bij voorkeur wordt hier roomboter voor gebruikt vanwege de smaak, maar ook crèmemargarine kan worden gebruikt.
Suikerstroop. Een suikerstroop gekookt van water en suiker wordt afgekoeld aan de vetstof toegevoegd.

De tweede soort suikercrème bestaat uit:

Vetstof. Bij voorkeur wordt hier roomboter voor gebruikt vanwege de smaak, maar ook crèmemargarine kan worden gebruikt.
Poedersuiker. Deze wordt samen met de vetstof opgeklopt.

Beide soorten suikercrème zijn aanmerkelijk zoet door het hoge suikergehalte. De verhoudingen tussen de suiker en de vetstof kunnen gelijk zijn of meer suiker bevatten. In tegenstelling tot de fondantcrème worden hier doorgaans geen eibestanddelen aan toegevoegd. Dit maakt dat deze soort crème het langst houdbaar is in vergelijking met andere soorten.